”Vi tänker att en stor del av vår publik kommer att vara personer med egna erfarenheter av den europeiska migrationspolitiken och som behöver den här speglingen av sina erfarenheter för att kunna växa”, säger Nasim Aghili.

Kabaré för en värld utan gränser

Publicerad:

Situationen för Europas migranter är vår tids största fråga, enligt personerna bakom kabarén Europa Europa. Föreställningen har premiär i Almedalen och ska hylla migranter, se till att migrationspolitik blir en valfråga och motarbeta extremhögerns framfart.

Kultur

Nasim Aghili är initiativtagare, regissör och manusförfattare till Europa Europa och bland de medverkande finns bland annat medlemmar av den Stockholmsbaserade konstgruppen Ful, skådespelare samt bandet The Knife.

– Vi ser alla det som en nödvändighet med migrationspolitiskt och antirasistiskt arbete. Vad skulle vi annars göra konst om? Vi befinner oss i en extremt fascistisk tid i Europa där nazism, fascism och rasism normaliseras på många sätt. Om vi inte säger ifrån nu kommer vi att skämmas om några år. Eftersom det är ett valår är det extra viktigt att få upp frågan. Det är akut, säger hon.

Kabarén innehåller både skratt, gråt, allsång, dans och tårta och beskriv som en hyllning till människor som på olika sätt korsar eller försöker korsa Europas gränser. Dels som ett sätt att ändra hur det skrivs och talas om migranter som grupp och som individer.

– Vi ser det som scenkonstens uppgift och möjlighet att använda ett annat språk än det byråkratiska som politiker och journalister använder när de pratar om migranter. Då är det mycket ”volymer” och ”kostnader”. För oss är det viktigt att prata om frågan på ett sätt som speglar varje persons människovärde.

Och dels för att betona vilken bedrift det är att fly till och inom dagens Europa.

– Det blir allt svårare att komma in i Europa. Folk reser på monstruösa sätt i flera år. Vi vill se migrationen och kampen som det hjältedåd det är, säger Nasim Aghili.

Ett annat mål är att visa att många kämpar för samma sak.

– Vi jobbar mot en helt annan verklighet. Dagens politik är inte acceptabel och den får absolut inte föras i våra namn.

Den grundläggande research som gruppen gjort under ett års tid med både intervjuer, läsning och studieresor till Bulgarien och Grekland ligger inte bara till grund för kabarén. Inom Europa Europa ryms även en trycksak som kommer att delas ut till publiken under turnén, information på hemsidan, en singel med tillhörande musikvideo och koreografi samt en fristående webbföreställning som kommer att publiceras i juli.

Europa Europa riktar sig mot en brokig publik, från personer med egna erfarenheter av EU:s migrationspolitik till politiker och journalister.

– Det är väldigt viktigt att politiker förstår att deras beslut faktiskt får konsekvenser för riktiga människor. De beslut som fattas i dag gör politikerna till bödlar, säger Nasim Aghili.

Personerna bakom Europa Europa ser nationsgränserna som absurda.

– De är till för att de som redan har koloniserat och exploaterat ska kunna få det ännu bättre. En värld utan gränser är ingen utopi utan det enda tänkbara. Det vi har i dag är kaos, omänskligt och ett brott mot alla människorättslagar.

Nasim Aghili väljer sina ord med omsorg när hon betonar allvaret i dagens situation.

– Det är viktigt att inte vara historielös. Mycket av dagens migrationssystem, med deportationer, frihetsberövanden och hur folk forslas runt, för tankarna till den förra nazitiden.

Hon kommer att vara missnöjd och arg så länge EU:s migrationspolitik ser ut som den gör, säger hon.

– Jag är hoppfull om framtiden. Jag kan inte vara annat för den ordning som vi har i dag går inte att föreställa sig som en framtid. Men om vi inte börjar att se och problematisera det som händer i dag är botten inte nådd när det gäller den rådande fascismen.

Fakta: 

Europa Europa har premiär i Visby 1 juli och spelas i Göteborg, Malmö och Stockholm i augusti. Fler datum tillkommer och samtliga föreställningar är gratis.

Webbföreställningen, musikvideon och mer information finns på www.europaeuropa.nu [1].

Landets Fria