Energi

Teater K bjuder in till föreställning och terapi

Teater K i Katrineholm sätter upp föreställningen Livskrisen – folkmusikterapi för en hotad art".

I den nya föreställningen ”Livskrisen – folkmusikterapi för en hotad art” vill Teater K gestalta den förtvivlan som många brottas med inför klimathotet, men också lyfta betydelsen av att tänka nytt kring det ekonomiska systemet.

Teater K är en liten fristående teatergrupp som huserar i Katrineholm. Gruppen bildades för 25 år sedan och har under årens lopp i kombination med scenkonst arbetat med en lång rad sociala frågor. De har förutom rena föreställningar hållit workshops, kurser och föreläsningar och haft olika samarbeten med allt ifrån Rädda Barnen till Nordiska museet.

I dag består gruppen av bland andra Anders Nilsson, som är manusförfattare till den nya föreställningen, och Julia Fries, som spelar huvudrollen och har stöttat i manusskrivandet. Men många andra är också involverade på olika sätt, i den här föreställningen har de till exempel samarbetet med folkmusikduon Andersson & Bülow som också medverkar på scenen.

Julia Fries är utbildad dramapedagog och spelar rollen som Ella i "Livskrisen"
Julia Fries är utbildad dramapedagog och spelar rollen som Ella i "Livskrisen". Foto: Johan Blomborg

– I föreställningen ”Livskrisen” får vi följa Ella, en ung tjej som funderar över vad hon kan göra för att motarbeta klimatkrisen. Efter ett tag börjar hon mer och mer förstå ekonomins roll i det hela, säger Julia Fries.

Med sig på scenen har hon två folkmusiker som gestaltar Ellas känslor och hjälper henne att leka med olika roller och situationer för att bättre förstå sin samtid. Julia Fries är glad att de har kunnat få in mycket musik eftersom det hjälper till att lyfta ett ämne som annars kan kännas väldigt tungt.

Julia Fries tror att musiken i föreställningen gör att ämnet kommer upplevas som mindre tungt
Julia Fries tror att musiken i föreställningen gör att ämnet kommer upplevas som mindre tungt. Foto: Anders Nilsson

Maktfrågor

Ända sedan starten har Teater K haft stort fokus på interaktion med publiken. Tidigare ägnade de sig mycket åt olika former av maktfrågor, bland annat rasism, men de senaste 12-13 år har de medvetet bestämt sig för att fokusera mer på miljö och klimatfrågor.

– Det har också inneburit att vi har landat mer i ekonomi, för går man på djupet med miljöfrågorna så ser man snart att ekonomin är avgörande, säger Julia Fries och fortsätter:

– Vi har så svårt att föreställa oss en annan ekonomi, trots att vi vet att det nuvarande systemet är ohållbart så fortsätter vi att tänka inom det eftersom vi inte ser något annat alternativ.

Hon menar också att många inte känner sig tillräckligt kompetenta för att prata om ekonomiska frågor, utan istället gärna överlåter det åt experter, men att det är viktigt att vi vågar diskutera det eftersom det berör oss alla.

"Ge plats för nya visioner"

Föreställningen Livskrisen är kopplat till ett projekt som heter Scenario 2030 och som stöds av Allmänna arvsfonden. Projektet går ut på att möta ungas vilja och behov av att förstå hur samhället och ekonomin ser ut, men också ge plats för nya visioner. De kommer därför att spela en del på gymnasieskolor och folkhögskolor där föreställningen följs upp av en workshop där de går på djupet med dessa frågor. Men det kommer även vara möjligt för den intresserade allmänheten att se föreställningen. Den 18 november gör de till exempel en offentlig föreställning i Strängsnäs, den 19 november spelar de på Teater K i Katrineholm och den 11 december på Folkets hus i Hälleforsnäs.

– Vi hoppas att den ska väcka inspiration och en vilja att fortsätta prata om de här frågorna, säger Julia Fries.