Graffitikonsten hyllas i Walls of fame | Landets Fria
  • De orter som besöks under Walls of fame är Botkyrka, Nyköping, Karlstad, Malmö och Göteborg.
Landets Fria

Graffitikonsten hyllas i Walls of fame

Andra dagen i augusti inleds en fem städer lång hyllningsturné i graffitins namn, Walls of fame. Bakom satsningen står Riksteaterföreningen Graffitifrämjandet.

– Det är en manifestation för att visa konstformens kraft, säger Anna Wilhelmsson, produktionschef och tillförordnad verksamhetschef på Riksteatern.

Under tre års tid, mellan 2010-2012, arrangerade Riksteatern det uppmärksammade graffiti- och gatukonstkonventet Art of the streets. Evenemanget öppnade upp för kreativt skapande samtidigt som det orsakade debatt. Stockholms stads nolltolerans gentemot konstformen hamnade då i blickfånget. I år har Graffitifrämjandet valt att skifta fokus genom att hylla den öppna väggen, kommuner och platser som erbjuder möjligheten för ett kreativt uttryck.

– Det handlar om att vända blicken från nolltolerans mot tolerans och öppenhet, säger Anna Wilhelmsson.

Tillsammans med tre av världens främsta graffitiartister, MadC, Bates och KAOS, genomför Graffitifrämjandet ett samarbete med fem kommuner som erbjuder lagliga väggar. Under turnén kommer artisterna att skapa konstverk live och erbjuda deltagarna att testa på konstformen samtidigt som eventen öppnar upp för diskussion.

– Givetvis kommer vi att ha tid för människor, vilket jag tycker är viktigt, så att de förstår att vi inte är vandaler eller gangsters, säger tyska MadC och skrattar.

Första nedslag blir Botkyrka i Stockholms län som trots stadens nolltolerans inte infattas av förbudet.

– Det är Stockholms stad som står för nolltolerans. I Botkyrka jobbar man på ett annat sätt och sätter fokus på möjligheterna, säger Anna Wilhelmsson och fortsätter:

– Fler politiker tar ställning mot nolltoleransen efter att de har insett att graffitivärlden har en stor deltagarkultur. De förstår att det är något levande och det har ett växande intresse. Det är något som kommuner mer och mer bejakar.

Turnéplan

Botkyrka 2/8

Subtopias lagliga vägg invigdes i september 2012, men hann bara bli några månader gammal innan den brann ner efter att den intilliggande fabrikstomten drabbats av en eldsvåda. Man var dock snabbt med i gamet igen och återskapade den 90 meter långa väggen.

– Det blir något av en nyinvigning för oss, säger Karin Lekberg, chef för Subtopia, som samtidigt inleder Walls of fame.

– Det är hedrande och jätteroligt. Vi är stolta att vara först ut, men det handlar egentligen inte om Subtopia utan om dem som gestaltar, målarna. Det är en tribute, en hyllning, till dem, säger hon.

Nyköping 3/8

Så sent som den 8 juni i år invigdes Nyköpings lagliga graffitivägg. Belägen nere vid hamnen erbjuder den fyra separata väggar med en totallängd om 60 meter. Linn Lidberg, samordnare för Nyköpings ungdomsfullmäktige, ligger bakom initiativet som är en del av en färggladare stad genom graffiti.

Karlstad 4/8

I Värmland är det vattenreservoaren Rud som har fungerat som canvas sedan flera år tillbaka. Tim Hontwedt är kultursamordnare på Karlstad kommun och är väldigt stolt över att vara en del av hyllningsturnén.

– Jag ser det som att vi har jobbat helt rätt och fått detta som en belöning för allt slit. Sedan tycker jag att satsningen är helt rätt. Jag tror inte det finns någon annan som hyllar konsten som just Walls of fame gör, säger han.

Malmö 9/8

I Malmö erbjuds inte en utan två lagliga väggar. P-huset Anna har varit öppen för konsttolkningar sedan 1983, men det är den 90 meter långa väggen längs Folket park som bjuder in till fest. Efter att ha varit på försök i fyra år har den i år blivit ett permanent inslag i Malmös graffitikultur.

– Jag tror att det på lång sikt visar att Malmö är en stad som gillar kreativitet och olika uttryck. Det främjar kreativitet och andra sätt att uttrycka sig i det offentliga rummet, säger Mårthen Gunnarsson, enhetschef Folkets park.

Göteborg 10/8

Hyllningsturnén avslutas på Västkusten med Draken som är Göteborgs stads enda lagliga vägg. Ytterligare en ungdom i sammanhanget stod väggen klar i maj förra året och erbjuder sina besökare 82 meter att dekorera. Vad en laglig vägg i Göteborg innebär för staden återstår att se, men Sara Lorentzon, programproducent för Röda Sten Konsthall, ser positivt på tillskottet och hyllningsturnén.

– Man fokuserar på det estetiska i graffitiuttrycket och det är inspirerande. Samtidigt tar det bort stämpeln att graffitiartister ska vara olagliga och kriminella. Jag tror att en person som får inspiration blir en skapande individ, säger hon.

Besök graffitiframjandet.se för mer information kring eventen.

Fakta: 

Graffitikonstnärerna

MadC

Tyska MadC var nyligen på Sverigebesök då hon lärde deltagarna i Art of the streets camp tekniker för att skapa realism i sina graffitimålningar. Hon har lämnat sitt avtryck världen över och är internationellt verksam. Inför Sverigeturnén säger hon: ”Jag är väldigt nyfiken och spänd på det hela. Jag kommer att få se landet och möta massor av människor. 2011 var jag med i Art of the streets, så givetvis sa jag ja, när de frågade om jag ville vara med.”

KAOS

Namnet har vuxit in i denna svensks konstnärssjäl. KAOS är en av Europas största graffitimålare och har målat sedan 1980-talet. ”Det känns jättebra och jättespännande. Jag kommer från Stockholm och här finns det ju inga lagliga väggar. Det är väldigt motarbetat. Så det är extra kul att vara med av den anledningen”, säger han inför den kommande hyllningsturnén.

Bates

Den danske målaren är en av världens största graffitikonstnärer och har varit aktiv sedan 1984. ”Jag bara älskar att vara kreativ, det är den bästa känslan i världen. Jag är fortfarande hungrig och vill bli bättre,” säger Bates och låter hälsa att han är uppvärmd och redo för Sverige.

Rekommenderade artiklar

”När de dansar förstår jag”

Samspelet mellan människor och förhållandet till våra kroppar i ett socialt sammanhang utforskas i dansföreställningen De sociala kongresserna som har världspremiär i Östersund 14 mars.

– Scenkonst ska kännas i kroppen, säger verksamhetsledaren Henrik Ögren vid Teater Barda inför den kommande premiären.

Årets bästa kultur

Vad gjorde 2017 till ett bra kulturår? Landets Fria listar sina favoriter bland musik, böcker och filmer.

© 2018 Landets Fria