Osjälvständigheten firas med festival | Landets Fria
  • Årets Osjälvständighetsfestival sker troligen i mindre skala än förra årets, då 500 besökare kom, men målet är att stämningen ska vara minst lika god.
Landets Fria

Osjälvständigheten firas med festival

Med spontankultur och egen elförsörjning ska årets Osjälvständighetsfestival i Umeå bli ett ovanligt oberoende evenemang. Grundtanken är annars att fira mänsklig gemenskap och det faktum att vi alla finns till för varandra.

Idén till Osjälvständighetsfestivalen bygger på Ladislaus Horatius instiftande av Osjälvständighetsdagen. Den fungerar lite som en motsats till USA:s Independence day, berättar Mikael Nordfeldth, en av arrangörerna.

– Det handlar om att ingen människa är en ö och att man har rätt att be om hjälp. Det är ett perfekt tema att göra en mysig fest kring.

Istället för stora artister har det tidigare år bokats in lokala akter. I år blir det dock inga artister alls. Istället förlitar sig arrangörerna på poeter och spontana uppträdanden.

– Om vi inte har scenaktiviteter, vad händer då? Tidigare år har folk tagit med egna gitarrer så vi kommer att försöka att locka folk att iscensätta spontana spelningar.

Det här är tredje året som Osjälvständighetsfestivalen hålls. Tidigare har man fått ett bidrag för tillfälliga kulturevenemang från Umeå kommun några månader före själva evenemanget. Numera är arrangörerna lite äldre, har lite mindre tid och behöver längre framförhållning. Därför har de på senare år sökt verksamhetsstöd, ett mer långsiktigt bidrag – men fått nej. Festivalen har fått ett tillfälligt bidrag i år också men evenemanget har fått göras billigare än tidigare, till exempel med ett lättare scenbygge. Arrangörerna ska också stå för sin egen strömförsörjning.

– Vi ska testa förnybar energi, förmodligen sol. Vi är många som pysslar med elektronik i föreningen och det är klart att det ska vara miljövänligt.

De hoppas också kunna erbjuda en soldriven mobilladdarstation.

Bakom festivalen står föreningen Common culture of Umeå, ett namn som anspelar på upphovsrättslicensen Creative commons.

– Den innebär att vem som helst får kopiera och bygga vidare på materialet. Det är även grundidén i föreningen, att promota sådan kultur, säger Mikael Nordfeldth.

Osjälvständighetsfestivalen är så långt som möjligt alkohol- och drogfri, det vill säga att funktionärer och de som uppträder inte dricker, och att ingen alkohol serveras.

– Många har bråkiga föräldrar som super sig fulla. Det är definitivt en möjlighet för dem som inte har någonstans att gå på midsommar och dem som inte vill vara med resten av familjen, säger Mikael Nordfeldth.

Hur arrangemanget ser ut nästa år är för tidigt att säga. Föreningen kommer att ansöka om verksamhetsstöd igen. Blir det ett nej vill de fortfarande ordna en festival, men det beror på hur lyckat årets arrangemang blir under förutsättningarna. Förra året kom omkring 500 besökare men i år räknar föreningen med att det blir färre eftersom programmet är mer nedskalat.

– Det kanske är bra om det inte blir större, och att vi inte blir inriktade på fel saker, som att locka publik. Vi vill behålla stämningen och att de som kommer ska ha trevligt.

Osjälvständighetsfestivalen äger rum den 21 juni från omkring klockan 17 på Hällan vid Nydalasjön i Umeå och har fri entré. Läs mer på www.osjalv.se eller på festivalens Facebooksida.

Annons

Rekommenderade artiklar

© 2017 Landets Fria