”När de dansar förstår jag” | Landets Fria
Landets Fria

”När de dansar förstår jag”

Samspelet mellan människor och förhållandet till våra kroppar i ett socialt sammanhang utforskas i dansföreställningen De sociala kongresserna som har världspremiär i Östersund 14 mars.

– Scenkonst ska kännas i kroppen, säger verksamhetsledaren Henrik Ögren vid Teater Barda inför den kommande premiären.

Titeln på föreställningen kommer från en av skådespelarna som regelbundet brukade fråga: ”Henrik, hur är det med sociala kongresserna?”

– Det visste jag ju inte, men jag tror vi vänder på stenar i det sociala samspelet i och med föreställningen.

Handlingen utgår från skådespelarna själva och utforskar hur vi möts och inte möts, vilka vi bryr oss om och inte samt ställer frågor som ”vad är normalt?”.

Scenkonstgruppen Teater Barda består av personer med en utvecklingsstörning eller ett psykiskt funktionshinder. Det handlar om att utvecklas som skådespelare genom kvalitativa teatersatsningar, men också att förmedla kunskap om personer med funktionshinder till alla som kommer i kontakt med gruppen.

– Det här är ingen dagverksamhet. De är professionella skådespelare som nu har blivit dansare, säger Henrik Ögren.

Teater Barda har gjort teater i drygt sex år, men det är först nu man har implementerat musik. Skådespelarnas uttryck när de dansade fascinerade Henrik Ögren som utöver att agera verksamhetsledare även regisserar föreställningen.

– Vissa av dansarna har inte talets gåva fullt ut, men när de dansade förstod jag precis vad de ville förmedla, säger han och fortsätter.

– Vi normalstörda har svårt att visa vad vi känner. Professionella dansare kan ha grym teknik och medvetenhet, men ändå inte nå ända fram.

Efter sju föreställningar i Östersund kommer ensemblen bege sig ut på turné i Jämtland och Härjedalen med final i Stockholm. Turnéplanen uppdateras kontinuerligt. Håll koll på www.teaterbarda.se

Rekommenderade artiklar

Eurokrisen bakslag för jämställdheten

I eurokrisens spår kommer neddragningar inom den offentliga sektorn i Europa. Och när arbetstillfällen försvinner är det kvinnorna som drabbas. Det talar Mikael Gustafsson (V), EU-parlamentariker och ordförande för jämställdhetsutskottet, om när han medverkar på Feministiskt forum i Umeå den här veckan.

”Sydafrikas författare måste få folk att vakna”

Just nu riktas världens blickar mot Sydafrika, där mordrättegången mot friidrottaren Oscar Pistorius visar på djupare samhällsproblem när det gäller bland annat kvinnors situation. Dessa frågor lyfts också fram på Littfest i Umeå den 14-16 mars, där två sydafrikanska författare är på plats.

Årets bästa kultur

Vad gjorde 2017 till ett bra kulturår? Landets Fria listar sina favoriter bland musik, böcker och filmer.

© 2018 Landets Fria