Peace please. | Landets Fria

Krönika


Sara Nelson
Landets Fria

Peace please.

De närmsta veckorna tänker jag meditera mer medvetet för just fred.

Hallå! Var pågår allt fredsarbete? Vad funkar? Vad gör du?

Härom dagen kom jag att tänka på några fredsaktiviteter där jag medverkat. Kanske var du med?

När jag var nio år var jag på en stor fredsdemonstration i Göteborg. Året var 1982 och det var en av Sveriges största. 100 000 deltagare på Ullevi. Mäktigt.

Som tonåring, när det varken fanns e-post, Facebook eller sms, blev jag medlem i Internationella kvinnoförbundet för fred och frihet. Var gång en kärnvapenprovsprängning ägt rum fick jag ett brev. Då skickade jag och många andra kvinnor var sitt vykort med en protest till det landets ambassad i Sverige. Det kändes som att våra vykort haft effekt när FN formulerade det ”fullständiga provstoppsavtalet” 1996.

År 2003 demonstrerade jag i Lund mot USA:s intåg i Irak. Miljontals människor i minst 600 städer deltog i den största fredsmanifestationen sedan Vietnamkriget.

Att samla människor med olika bakgrund känns många gånger fredsskapande. Odling har varit mitt sätt sedan fem år tillbaka.

Att Trancendental meditation, TM, sades vara en fredsrörelse gjorde mig nyfiken för snart två år sedan. Jag blev också nyfiken för att grundaren var en västerländskt skolad fysiker från Indien. Själv är jag ingenjör. Min farmor och min mamma lärde sig tekniken på 1970-talet respektive 1990-talet.

Nu har jag mediterat varje dag sedan februari förra året. Det känns lika konstigt om jag missar eller glömmer bort, som om jag hoppar över att borsta tänderna. Jag mediterar inte alltid exakt som jag lärt mig. Men det känns bättre att jag mediterar lite än inte alls. Precis som med tandborstningen. Huvudsaken är att det sker regelbundet.

Upplevelserna varierar. Snurrar det i huvudet av tankar, oro eller irritation, så bidrar meditationen till att skapa lugn. Spända axlar blir mjuka. Mina händer som förr var kalla är numera varma. Effekten känns starkare i grupp.

De närmsta veckorna tänker jag meditera mer medvetet för just fred. Att det rofyllda i mitt sinne skulle kunna sprida sig som ringar på vattnet kändes till en början ”flummigt”. Men det kanske inte är konstigare än att en telefonen kan skicka både ljud och bild via vågor i luften. Vetenskapliga tester har visat att det funkar. ”Frid” var det ord min morfar alltid avslutade våra telefonsamtal med. Mina 20 minuter i stillhet kan i alla fall inte skada.

Enligt obekräftad källa (Aftonbladet) har minst 80 000 svenskar lärt sig TM sedan 1960-talet. Halv sju i kväll fantiserar jag om att vi alla mediterar samtidigt för fred, nästan lika många som samlades i Göteborg 1982. Mäktigt.

Frid.

Fakta: 

Sara Nelson är ingenjör och omställare i Lund.

© 2019 Landets Fria