Det finns pengar – men på fel ställe | Landets Fria

Debatt


Kjell Olsson
  • Rikast i Sverige är IKEA:s grundare Ingvar Kamprad med en förmögenhet på 655 miljarder kronor, skriver Kjell Olsson som efterfrågar högre förmögenhetsskatter.
Göteborgs Fria

Det finns pengar – men på fel ställe

Nästa gång du hör någon säga att pengarna inte räcker till sjukvården, äldreomsorgen, skolan med mera så tänk då på att det finns pengar, men pengarna är på fel ställe, skriver Kjell Olsson som menar att vi måste beskatta Sveriges och världens superrika mycket hårdare.

Fredrik Lindströms och Henrik Schyfferts föreställning ÄGD visades på TV förra helgen. De fick in många fullträffar, bland annat om storleken på direktörernas löner jämfört med arbetarnas löner. För 50 år sedan tjänade arbetaren cirka 15 procent av direktörens lön. I dag är det cirka 3 procent. Inkomstfördelningen har alltså blivit skevare under de senaste 50 åren. De rikaste blir allt rikare.

Nästa gång du hör någon säga att pengarna inte räcker till sjukvården, äldreomsorgen, skolan med mera så tänk då på att det finns pengar, men pengarna är på fel ställe.

Alex Schneiter är VD för Petrolium Oil. Han tjänar mer än 1 miljon om dagen. Det är ungefär vad flera lågavlönade tillsammans tjänar på ett helt år.

Ane Maersk McKinney Uggla heter en företagskvinna som bor i Stockholm. Hon har 321 miljoner kronor i årslön + inkomst av kapital på 571 miljoner kr.

Vi måste kräva att människor med fantasilöner ska betala mycket mer i skatt. Nordea, Swedbank, Handelsbanken och SEB kontrollerar 85 procent av det svenska banksystemet. 3:e kvartalet 2016 gjorde de tillsammans en vinst efter skatt på 22 miljarder kronor. Volvo Cars vinst för 3:e kvartalet var drygt 2 miljarder kronor. Många stora bolag gör stora vinster men betalar väldigt lite i bolagsskatt till exempel SCA, Volvo, Electrolux, Sandvik, Securitas, SKF, Skanska. Vi måste kräva högre beskattning av stora företagsvinster.

Dessa 4 banker har tillgångar som är 4 gånger så stora som hela Sveriges BNP. I Sverige finns det nu 178 miljardärer, alltså människor som äger mer än 1 000 miljoner kronor - helt sanslöst mycket pengar. Antalet har ökat med 22 personer på ett år. De äger tillsammans 2 000 miljarder. Vi kan jämföra med Sveriges statsbudget som är 972 miljarder. Dessa 178 personer äger alltså mer än dubbelt så mycket som vad vår statsbudget omfattar. Rikast är IKEA:s grundare Ingvar Kamprad med 655 miljarder kronor och på andra plats kommer H&M:s ägare Stefan Persson med 208 miljarder.

Kommer du ihåg panamadokumenten som avslöjade att Nordea hade medverkat till att smuggla ut mer än 2 000 miljarder kronor? (jämför med vår statsbudget på 972 miljarder). Vi måste kräva en rejäl förmögenhetsskatt på dessa superrika människor.

Det här är naturligtvis inte enbart ett svenskt problem. De åtta rikaste människorna i världen äger mer än de fattigaste 50 procent. 8 människor äger alltså mer än 3,6 miljarder människor. 1 procent äger mer än resterande 99 procent av världens befolkning. Detta har resulterat i en rörelse i USA med namnet ”Vi är de 99 procenten”. Dessutom blir det värre för varje år. De 500 rikaste i världen ökade sin förmögenhet med 2 150 000 000 kronor under 2016.

Men om man beskattar de rika så är det risk att de flyttar pengarna utomlands, så man måste återinföra valutaregleringen som togs bort i slutet av 1900-talet. Det finns pengar, men de är på fel ställe.

Rekommenderade artiklar

© 2018 Landets Fria