Säg ifrån mot hatet | Landets Fria

Debatt


Mina Dennert • Jag är här
  • Hela dagarna på internet möts våra politiker, artister, journalister av hot och hat. Alla som vågar stå upp för medmänsklighet och respekt blir tystade och utsatta för övergrepp. Att vi aldrig kommer till sakfrågorna är ingen slump, menar skribenten.
  • Varje gång du ser att någon blir utsatt för hat och hot, rasism eller sexism, oavsett om det sker på bussen, på jobbet eller på internet. Gå in och stoppa det.
  • Mina Dennert, författare, journalist och grundare till gruppen Jag är här.
Landets Fria

Säg ifrån mot hatet

Demokrati och yttrandefrihet skapas inte av sig själv. Varje gång du ser någon bli utsatt för hat och hot, rasism eller sexism, oavsett om det sker på bussen, på jobbet eller på internet måste du gå in och stoppa det, menar journalisten och författaren Mina Dennert, grundare till Facebookgruppen Jag är här.

Så fort det skrivs om flyktingar eller feminister dyker de upp i kommentarsfälten. Ja, numera dyker de upp så fort det skrivs någonting alls. Hatarna. Som röstar på SD. Det vet man eftersom de taggar sina inlägg SD 2018.

Det är då allt ska bli bra igen. Det är då allt ska vända. Men nu är allting skit.

Allt är så jävla kass i det här landet. Vi har ingen yttrandefrihet, ingen frihet alls förresten, våra politiker är landsförrädare. Det går åt helvete med hela landet på grund av alla pk-fittor och ingen i hela världen kan man lita på.

Speciellt inte på den som säger att vi har det bra. Att vi är på rätt väg. Att det går att förändra.

Det verkar vara det värsta man kan säga till en Sverigevän. Att Sverige är bra.

Jag förstår inte hur ni orkar hålla på och läsa all skit, suckar någon. Det blir ju bara värre och värre. Hur orkar ni med allt hat? Mata inte trollen, säger en annan. Det blir bara värre då. Ni fiskar röster åt SD när ni säger emot.

Svaret på frågan om hur vi orkar blir en motfråga:

Hur kan vi låta bli?

Hur kan ni låta bli?

Hur kan ni hålla tyst när ni också märker att det blir värre?

Det här med att ignorera hatet som strategi skulle kunna fungera. Det fungerade sist vi hade ett rasistiskt parti i svensk politik. Vi som är gamla nog minns när Bengt Westerberg reste sig ur TV-soffan när Bert Karlsson och Ian Wachtmeister från Ny Demokrati kom in i studion under valnatten 1991. Och genomslaget det fick eftersom alla tittade på SVT då fortfarande. TV3 och TV4 låg precis i startgroparna och då var en tyst protest fortfarande verkningsfull. Att inte ge tid åt den här typen av idéer innebar att man kapade idéernas möjlighet till massiv spridning.

Så när Sverigedemokraterna dök upp så hade många fortfarande kvar den inställningen, att det här var några som vi skulle frysa ut och ignorera tills de självdog. Men man hade inte räknat med internet. Hatsidornas spridning som till stor del har urholkat förtroendet för de etablerade mediekanalerna. Folk känner inte till begrepp som pressetik, de vet inte vad det innebär att en redaktör eller ansvarig utgivare faktagranskar material innan det publiceras. Folk förstår inte att det är SD:s mediestrategi att ducka dessa fakta och satsa på skrämselpropaganda istället. Vi är människor. Inom oss pågår en ständig kamp mellan känsla och förnuft.

Men leder verkligen motstånd till ökat hat?

För en tid kanske det verkar så. För en tid kan det verka som om att hatet vägrar ge sig. Som att idiotin intensifieras. Och det är då våra röster måste bära som starkast. Det är vad historien har lärt oss. Det är vad Frida Stéenhoff lärt oss, det är vad Ådalen lärde oss, det är vad alla som gjort motstånd eller kämpat för ökade rättigheter lärt oss. Och det är vad vi tänker lära framtida generationer.

Historien är inte på något sätt över, vilket är lätt att glömma för den som fick frihet och mänskliga rättigheter med morgongröten. Det går inte att sitta och vänta på att folk kommer att ta sitt förnuft till fånga och ”sluta upp med att skinheadsa” som Astrid Lindgren kallade det. Det finns för många som har alldeles för mycket att vinna på att folk är arga och rädda. Ändå verkar många tro att det där med demokrati och yttrandefrihet, det kommer någon annan att fixa.

Men det finns ingen annan. Det är vi som är någon annan allihop. Det är vi som är samhället och vi får det samhälle vi förtjänar.

Hela dagarna på internet möts våra politiker, artister, journalister av hot och hat. Alla som vågar stå upp för medmänsklighet och respekt blir tystade och utsatta för övergrepp. Att vi aldrig kommer till sakfrågorna är ingen slump.

Men vi har också en plan och vår plan är enkel: fortsätt säga ifrån. Trots hatet. Säg ifrån så högt och tydligt du kan. Och så mycket du bara orkar. Varje gång du ser att någon blir utsatt för hat och hot, rasism eller sexism, oavsett om det sker på bussen, på jobbet eller på internet. Gå in och stoppa det. Visa att du är här!

Fakta: 

Gemensam grupp mot näthat

Jag är här är en grupp för aktion på nätet. Om du ser hat när du surfar på nätet så dela länken i gruppen. I ditt inlägg skriver du vad du vill att vi ska göra till exempel hjälpa till att kommentera eller anmäla.

Rekommenderade artiklar

Debatt
:

Är public service-anställda bättre på att googla?

Olika perspektiv på samma sak – i Frias nya satsning "duellen" lyfts frågor från olika vinklar.Olika perspektiv på samma sak – i Frias nya satsning "duellen" lyfts frågor från olika vinklar. Först ut är skribenterna Jens Ganman och Sargon de Basso som har olika syn på public service existensberättigande. Sargon de Basso är av åsikten att berörda mediekanaler fyller en viktig funktion eftersom han anser att de är de enda som har någorlunda hederlighet och ansvarskänsla. Här delar Jens Ganman med sig av varför han snarare tycker att de statligt stödda mediebolagen helt har spelat ut sin roll.

Debatt
:

Public service har bäst pressetik

Olika perspektiv på samma sak – i Frias nya satsning "duellen" lyfts frågor från olika vinklar. Först ut är skribenterna Jens Ganman och Sargon De Basso som har olika syn på public service existensberättigande. Jens Ganman tycker att de statligt stödda mediebolagen har spelat ut sin roll. Här delar Sargon De Basso med sig av sitt resonemang kring varför han är av motsatt åsikt.

© 2019 Landets Fria