Interaktivt ljudkonstverk på turné | Landets Fria
  • I ljudkonstverket Compoz utforskas möjligheten att styra ljud med kroppen utifrån olika individers förmåga.
  • På Skeppsholmen i centrala Stockholm finns Audiorama. Här arbetar Magnus Bunnskog konstnärlig ledare, Karin Starre verksamhetsledare och Marcus Wrangö teknisk chef.
  • – Rum finns i hjärtat, rum är här, varför lever vi med rum, som vi, är här, det rum lever här, en dag är rummet här, läser Anna Carin Eriksson på Medis5 upp från texten Rum.
Landets Fria

Interaktivt ljudkonstverk på turné

Verket Compoz är ett gränsöverskridande samarbete mellan olika konstnärer. Genom rörelse i rummet aktiveras ljud och text där du som besökare skapar nya ljudvärldar.

De fyra verk som ingår i ljudkonstverket Compoz – Det ljudande rummet är Vandringen, Fyra röda ytor, Harris värld och Jag är ett rum. Dessa består av olika texter och ljud som triggas igång av sensorer som registrerar rörelsen i rummet. Varje enskild besökare skapar på så sätt sina egna versioner av verken.

Personer på Medis5, Sensus som är en daglig kulturverksamhet i Stockholm har varit delaktiga i projektet. Tillsammans med olika kulturutövare har testgrupper och workshops utarbetat delar av verket Compoz. Det finns över 1 000 ljudfiler inspelade, en databas med hundratals textfragment och ett rörelsemönster utformat av koreografen Anna Källblad som tidigare arbetat med Hoppsa universum i Botkyrka konsthall. I projektet Compoz har Anna Källblad utforskat tillsammans med deltagarna på Medis5.

– Hur man får lust att röra sig och skapa en situation som lockar till rörelse, samt att lyssna med öronen men också med hela kroppen i dialog med andra i rummet, är sådant som vi har arbetat med, säger Anna Källblad.

I Audioramas lokaler på Skeppsholmen i Stockholm sitter tekniska producenten Marcus Wrangö. Med 30 högtalare, kameror, infraröda sensorer och ljus har han skapat en plattform som är lätt att förändra och utveckla under turnén.

– Rummet är uppbyggt i modulär form, vilket gör att de tre delar som finns kan bytas ut vid behov, eller spridas ut på olika datorer. Exempelvis kan en tonsättare eller ljudkonstnär som har ett eget ljudsystem få data ur systemet och ta del av de rörelsebaserade delarna, säger Marcus Wrangö.

På Medis5 skapas teaterföreställningar, filmer och musik. Audioramas ljudande rum är en plats som ofta har besökts för inspiration.

– Det var när jag var där som jag blev så fast att jag insåg att det var det här jag ville jobba med, säger Johan Anderstedt som varit en av musikerna i Compoz. Under premiären i Östersund kommer han att finnas på plats. Johan byggde sitt instrument på Kapellet, där skrot förvandlas till användbart material.

– Det fanns en struktur där inspelningar gjordes dels i ensemble, dels i separata toner, berättar Compoz projektledare Karin Starre.

– Vi har bollat samman hur olika ljud inspirerar till att folk får utlopp att röra sig lite eller mycket, säger koreografen Anna Källblad.

Anna Carin Eriksson på Medis5 har genom skrivarverkstad för dramaturgen Denis Gómez García skrivit mycket flödande texter om kärlek, känslor, kompisar, tiden och rummet.

– Jag bara får upp det i huvudet, kanske när jag tänker på någonting eller känner, berättar Anna Carin Eriksson som skriver allt från poesi till romaner.

En av hennes texter som kom med i Compoz-turnén heter Rum och är med i verket Vandringen. En del har lästs upp av henne själv, andra av skådespelare.

– Det var riktigt häftigt att skådespelarna kunde läsa upp mina texter, säger hon.

Uppläsningen har varit en fri tolkning. Rösterna som tillhör kvinnor, män, äldre och unga, har instruerats till känslor som arg eller tyst.

– Det är jättekul att höra det själv, att känna att ”det här är jag”. Bara att gå runt i rummet och inte alls veta vad som ska höras, om det blir skratt eller så, säger Johan Anderstedt på Medis5.

Tillsammans med Jämtlands läns musik och teater EstradNorr var Lat.63 art arena på Frösön först att nappa på Compoz inbjudan att visa verken.

– Det är spännande saker så jag är glad att samarbeta med Audiorama och Compoz, säger Andreas Brännlund, konstnär och kreativ ledare på Lat.63 art arena.

Fakta: 

Compoz – Det ljudande rummet

Turnén har sin grund i ett treårigt projekt finansierat av Arvsfonden och lett av Audiorama tillsammans med Musikcentrum Öst. Compoz visas i samarbete med EstradNorr på Lat.63 art arena den 12–23 oktober. Därefter blir det turné till bland annat Reaktorhallen R1 i Stockholm, övriga spelplatser är ännu inte helt klara. Verket går att boka till konsthallar, museer och andra sammanhang.

Rekommenderade artiklar

Traktorn skapar gröna melodier

Hur låter de olika nyanserna av grönt? Det undersöker Johanna Byström Sims med hjälp av en traktor i konstprojektet Green noise.

Elin Wägner pissar in sitt revir

Skulpturen Pissed Elin är en tolkning av Elin Wägners bok Väckarklocka, ”oroande relevant för vår samtid” enligt konstnär Sara Möller.

© 2018 Landets Fria