Håll Sverige borta från Nato | Landets Fria

Debatt


Barbro Midbjer, medlem i Nato ut ur Norrbotten
  • De som ska mördas hinner inte bli varnade av de förarlösa planen, skriver Barbro Midbjer.
  • Nato-övningar anordnas i Sverige och krig tränas över Norrbotten som om det vore en självklarhet, skriver debattören. Men vill Sverige hålla sig borta från krig ska vi hålla oss borta från Nato.
Landets Fria

Håll Sverige borta från Nato

Ett samarbete mellan Sverige och Nato i form av ett värdlandsstöd innebär att Nato kan ha trupper stationerade i Sverige, får förvara kärnvapen här och får möjlighet att ansöka om att anfalla från svenskt territorium. Risken för konflikter och krig ökar med Nato-avtal och Nato-medlemskap, skriver Barbro Midbjer.

Krigets vindar blåser hårt och lömskt också över Norrbotten. Det tränas krig här numera som en självklarhet. Neuron, den nyaste drönaren, tränas här nu med riktiga vapen. Det förarlösa planet blev klart 2012. Saab stod för byggandet av huvud och kropp. De har byggt det med stealth-teknik så att det inte syns på radar, vilket betyder att de som ska mördas inte hinner bli varnade. Soldaterna sitter själva i ett kontor och dirigerar anfallet på en dator. Då har de tillgång till satellitbilder som kan visa ett område på varje halvmeter. Rymdraketbasen Esrange i Kiruna har ett samarbete med Vidsels träningsbana, vilket går att se på deras egna hemsidor. Esrange är världens största nedladdningsstation av satellitbilder. Utöver att bedriva rymdforskning arbetar de även militärt. Styrs drönare i träningsfält här via Esrange? I så fall är det inte anständigt varken emot de som sedan kallblodigt mördas av dessa djävulska dödsmaskiner eller att det sker över vårt folks huvuden. Det kan löna sig att ställa Esrange under en neutral myndighetskontroll.

I Afghanistan har USA använt sig av drönare. Då har amerikanska soldater suttit trygga på ett kontor i Nevadaöknen och haft tillgång till satellitbilder, när de har bombat med till exempel Hellfire-raketer, och de släckte också oskyldiga civilas människors liv Afghanistan. Det finns inte med på FN:s listor över deras uppdrag. En amerikansk soldat hoppade av när han förstod att det var ett barn som dödats vid ett tillfälle. Det krävs en hel del civilkurage för det. Och fler barn har mist sina liv i dessa anfall.

I en av de första krigiska övningarna här i Sverige körde tidigare försvarsministern Sten Tolgfors över försvarsutskottet. Laponia kallades våra landskap, rent föraktfullt, och den här delen av världen ansågs av Nato med USA i spetsen vara mer eller mindre folktom. Träningsfältet är 36 mil långt och går över Kiruna och Vidsel. F21 har byggt ut sin landningsbana för 88 miljoner.

Svalbard i Norge skulle enligt deras egna traktat inte få användas i militärt syfte, så har det ändå blivit. Svalsats radarstation på Platåberget i Norge spelade en stor roll under kriget mot Irak 2003. En lång fiberledning har lagts från Svalsat in till land för att informationen ska nå ut snabbt. Avtal är tecknat mellan USA och Svalsat. Det som tidigare kunde ta dygn att få fram når nu de stridande inom en halvtimme och information kan också vara sekundsnabb. Irak hade en mycket liten chans emot USA som använde sig av flera olika satelliter. Meteorsatelliter gjorde att de kunde veta var sandstormarna drog fram i öknen. Med andra satelliter kunde de se exakt var Saddam och hans män antogs vara. Mellan B-52-planen hade de med hjälp av informationen chans att kommunicera blixtsnabbt och bomba om igen. Vi vet att många civila skadades eller dödades. De kunde se precis hur de irakiska trupperna rörde sig i öknen. USA kunde också upptäcka ramperna med DSP-satelliter, där Irak sköt sina scudraketer ifrån, och både oskadliggöra ramper och möta scudraketerna med sina egna Patriotraketer. Man kan säga att USA hade och har ett enormt försprång därför att de har tillgång till rymdtekniken.

Kapprustningen kommer i fortsättningen att ske i rymden. Länder som Japan, Indien, Kina, Israel och Ryssland har ambitiösa rymdprogram.

Vardö i Norge har en jättelik radaranläggning som installerades under Bushs tid. Då bröt USA ensidigt mot det stabiliserande ABM-avtalet, Anti ballistisk missile treaty, som handlade om att ingen av stormakterna skulle placera sig nära den andres territorium. Detta för att den ene inte först skulle kunna slå till mot den andre med kärnvapen. USA inringade i stället hela den ryska kontinenten. USA har haft flera chanser att visa en verklig fredsvilja och det här var en. Warsawapaktens upplösning 1991 den andra och Berlinmurens fall den tredje.

USA fortsätter sin krigiska bana och strävar efter att vara den enda supermakten och att ha ett världsherravälde. USA:s militära budget är på 640 miljarder dollar. Rysslands är 87,8 miljarder dollar. Vem tror du kan ge sig på att anfalla den andre? Sverige har hitintills haft goda relationer med Ryssland som inte har något intresse för Sverige. Påstås det motsatta är det lömsk propaganda, som vill skrämma in oss i ett Nato-medlemskap. Vårt land har lyckats med fredliga samarbeten, diplomati och humanitärt bistånd. De politiker som inte håller fast vid det, vill de leka med våra liv och dra in oss i krig?

Ett preliminärt samarbetsavtal för att Sverige ska vara ett värdlandsstöd för Nato betyder att Nato kan ha trupper stationerade här, får förvara kärnvapen här och får ansöka om att anfalla från svenskt territorium. Den som då anfalls slår tillbaka och då är det inget annat än krig i Sverige! De politiker som inte låtsas om eller vill ta i frågan om kärnvapenförvaring bedrar oss, de har också blinda fläckar när de inte har satt sig in vad detta samarbete om värdlandsstöd betyder och vilken makt de egentligen har. Vi har gott om bergrum för kärnvapenföring här uppe. Men vi är i nuläget en kärnvapenfri zon. Vill du ha kärnvapen här med tanke på dina barn och barnbarns framtid? Vi har redan miljoner människor på flykt i världen, som går till fots mellan länder. Och det beror på krigen.

Nej till medlemskap i Nato.

Nej till Sverige som värdlandsstöd för Nato.

Rekommenderade artiklar

Debatt
:

Är public service-anställda bättre på att googla?

Olika perspektiv på samma sak – i Frias nya satsning "duellen" lyfts frågor från olika vinklar.Olika perspektiv på samma sak – i Frias nya satsning "duellen" lyfts frågor från olika vinklar. Först ut är skribenterna Jens Ganman och Sargon de Basso som har olika syn på public service existensberättigande. Sargon de Basso är av åsikten att berörda mediekanaler fyller en viktig funktion eftersom han anser att de är de enda som har någorlunda hederlighet och ansvarskänsla. Här delar Jens Ganman med sig av varför han snarare tycker att de statligt stödda mediebolagen helt har spelat ut sin roll.

Debatt
:

Public service har bäst pressetik

Olika perspektiv på samma sak – i Frias nya satsning "duellen" lyfts frågor från olika vinklar. Först ut är skribenterna Jens Ganman och Sargon De Basso som har olika syn på public service existensberättigande. Jens Ganman tycker att de statligt stödda mediebolagen har spelat ut sin roll. Här delar Sargon De Basso med sig av sitt resonemang kring varför han är av motsatt åsikt.

© 2019 Landets Fria