Ottar, Öijer och Beckett bland årets bästa | Landets Fria
  • Iso Porovic och Cecilia Lindqvist gjorde strålande insatser i Ottar och kärleken.
  • Cirkus Saga gjorde en underbart lekfull och tragikomisk queer nycirkustolkning av Samuel Becketts I väntan på Godot.
  • Danskollektivet Fanclub höll workshops i våras under arbetet med sin föreställning Death.
Landets Fria

Ottar, Öijer och Beckett bland årets bästa

Här är Landets Fria Tidnings kulturredaktörs kulturella höjdpunkter från 2014.

För mig har året som gått ännu mer än vanligt präglats av dans. Förutom att fortsätta att delta i en studiecirkel om modern dans har jag börjat dansa svensk folkdans – mitt bästa beslut på länge! Dessutom har mycket av den kultur som jag tagit del av i övrigt innehållit inslag av dans. Här är i alla fall mina kulturella höjdpunkter från 2014. För verk som jag redan recenserat hänvisar jag till recensionerna på webben.

Teater

Making senses, Ögonblicksteatern, Umeå. Utifrån berättelser från kvinnor med funktionsnedsättningar i Sverige och Palestina skapas en allmängiltig, rolig och inspirerande föreställning om vardag och drömmar.

Om hon var kille skulle jag vara kär i henne, Ögonblicksteatern, Umeå. Recension i LFT: ”Förnekade känslor skapar brännande teater”

Ottar och kärleken, Malmö stadsteater. Här utnyttjas scenkonstens möjligheter till max. Med griffeltavlor, riven potatis och ballonger på och utanför scenen, fantastiska skådespelare och ett både gripande och inspirerande livsöde målas en komplex bild upp av Ottars livsgärning. I ett Sverige präglat av konservatism och fattigdom gjorde hon en otrolig insats för tillgång till preventivmedel, homosexuellas rättigheter och sexualundervisning i skolorna, bland mycket annat.

Radikal vänskap, Potatopotato, Malmö samt Sverigeturné. Potatopotato bygger upp en tillåtande, mjuk och vänlig miljö full av fniss, hårfix och Whitney Houston när de undersöker och hyllar femininiteter.

Världens lyckligaste kycklingar, Teateretablissemanget och Riksteatern. Recension i LFT: ”Roligt och tankeväckande om kycklingindustrin”

Popalbum

Allo darlin’ – We come from the same place

Tokyo police club – Forcefield

The new pornographers – Brill bruisers

Äldre musik som jag upptäckt i år:

Maître Gims – Zombie (låt)

Of monsters and men – My head is an animal

Zoey Van Goey – You told the drunks I knew karate (låt)

Dans och nycirkus

Dance like a butterfly dream boy av den nya zeelänska koreografen Joshua Rutter, turné till Luleå, Malmö och Stockholm. Det kan vara ganska häftigt att se dans tillsammans med en ovan publik – särskilt i stadsmiljö, så att folk känner sig fria att komma och gå och kommentera vad de ser. Reaktioner som ”går de på amfetamin” och förbluffade skratt blev en del av verket, som framfördes av en blandning av ditresta professionella dansare och amatörer från stan. Denna bisarra maskulinitetsritual, inbäddad i talkpuder, rök och mellanmjölk, är full av humor men också desperation. Hur långt är vi beredda att pusha vår kropp, och vad uppnår vi, egentligen? Oförglömligt.

En hemlig rörelse, Ögonblicksteatern, Umeå. Recension i LFT: ”De gör något nytt med dans”

Plateau effect, Cullbergbaletten/Dansnät Sverige. Mitt första möte med Sveriges kanske högst ansedda kompani blev ingen besvikelse. En jättelik segelduk blir en metafor för mänskligt samarbete och skapar bländande vacker, nyskapande och tekniskt fulländad dans.

Vadå, Cirkus Saga, Malmö. En underbart lekfull och tragikomisk queer nycirkustolkning av Samuel Becketts I väntan på Godot.

Våroffer av koreografen Jeanette Langert, turné med Dansnät Sverige. Recension i LFT: ”Kompromisslöst och vackert Våroffer”

Övrigt

På filmfronten har jag har inte sett så mycket nytt i år, men bäst var utan tvekan Guardians of the galaxy. Inspirerad av klassiska serietidningar och full av dans, humor och 1970-talsmusik.

Bruno K Öijers Sverigeturné. Jag kan förstå att folk blir provocerade av hans höga pretentioner men jag som älskat hans poesi sedan gymnasiet faller som en fura. Att han räknar in sig själv som en musiker, framför alla sina texter utantill och talar med 100 procents inlevelse skapar en magisk upplevelse.

Dansworkshop med det danska koreografkollektivet Fanclub – kanske årets bästa upplevelse. Mer improviserad rörelse åt folket!

Rekommenderade artiklar

© 2018 Landets Fria