Nu omhändertas chinchillorna | Landets Fria
  • Hundratals chinchillor ska nu omhändertas. Chinchillorna på bilden är inte från den aktuella uppfödningen.
Landets Fria

Nu omhändertas chinchillorna

De hundratals chinchillorna på uppfödningen utanför Enköping kommer nu att tas om hand. Det beslutet tog länsstyrelsen i dag, den 7 oktober.

För drygt sju månader sedan upptäcktes allvarliga brister på en chinchillauppfödning utanför Enköping. Länsstyrelsen konstaterade då bland annat att tillstånd saknades, burarna var för små och utan ordentliga bolådor och ventilationen var mycket bristfällig. Flera honor hade så kallade polygamkragar runt halsen som hindrar dem att gå vidare till nästa bur medan hanen kan gå mellan fler, vilket är förbjudet.

Nu har länsstyrelsen i Uppsala län beslutat att alla chinchillorna på uppfödningen ska tas om hand med omedelbar verkan.

”Chinchillor hålls under sådana omständigheter att deras grundläggande behov utifrån gällande djurskyddslag inte tillgodoses”, skriver länsstyrelsen i sitt beslut.

Myndigheten menar vidare att djurägaren har fått chans att rätta till bristerna men inte gjort det och därför bedömer länsstyrelsen att ett omhändertagande är oundvikligt, står det i beslutet.

Ärendet lämnas nu till polisen som ska genomföra omhändertagandet. Djurrättsalliansen har tidigare meddelat att organisationen har hem till alla chinchillorna på uppfödningen.

Uppfödningen har enligt ägaren funnits i över 50 år och ungarna avlivas vid åtta månaders ålder och skinnen skickas till Danmark, andra djur säljs vidare till avel eller som sällskapsdjur.

Rekommenderade artiklar

© 2018 Landets Fria