Satiriska serier blir scenkonst om kapitalism | Landets Fria
  • I pjäsen Ursäkta, skulle ni kunna svälta lite tystare, vi försöker faktiskt skapa lite ekonomisk tillväxt här borta gestaltar fyra skådespelare en rad olika rollfigurer.
Landets Fria

Satiriska serier blir scenkonst om kapitalism

Ursäkta, skulle ni kunna svälta lite tystare, vi försöker faktiskt skapa lite ekonomisk tillväxt här borta handlar om girighet, kapitalism och konsumtion. Profilteatern i Umeås nya pjäs bygger på seriealbum och nyskrivna texter av serieskaparna Sara Granér och Liv Strömquist.

Föreställningen utspelar sig i ett moln uppe i det blå, som omges av stolarna där publiken sitter. Det första som händer är att fyra personer ”föds” i molnet och sedan inser att de måste arbeta. Och därmed väcks frågorna om vad arbete egentligen är och hur vi kan se på det.

– Tanken är att föreställningen ska ge nya perspektiv på arbete, tillväxt, pengar och ekonomi. Att man lyfter blicken kan behövas särskilt efter en sådan här valrörelse. Man kan bli frustrerad över hur sådana här frågor pratas om. När det görs med humor tror jag att det är lättare att ta åt sig och reflektera över, säger producent Patrik Ågren.

Profilteatern var först i landet att dramatisera serier av Liv Strömquist när de år 2010 satte upp Om nu kärnfamiljen är så jävla fet – varför behöver den då så mycket propaganda?

– Det blev en jättebra och väl mottagen föreställning som gav mersmak, säger Patrik Ågren.

Teatern har också länge velat göra en föreställning på temat girighet och det blev naturligt att jobba med Liv Strömquist igen. Den här gången medverkar även hennes kollega Sara Granér. De båda fick i uppdrag att skriva texter och resultatet är både utdrag ur redan publicerade alster och helt nyskrivet material. Ensemblen och regissören Nora Nilsson har sedan jobbat tillsammans för att skapa föreställningen.

Fyra skådespelare gestaltar en rad olika rollfigurer i olika situationer. Det handlar om allt från nördarnas revansch på arbetarklassen till Marknaden som inte ens tittar åt ens håll i skolkorridoren dagen efter festen.

– Föreställningen är surrealistisk, absurdistisk, satirisk och väldigt väldigt rolig. Det är vass humor och lite omstörtande, precis som deras serier är.

Ursäkta, skulle ni kunna svälta lite tystare, vi försöker faktiskt skapa lite ekonomisk tillväxt här borta är från 14 år och kommer bland annat att visas på skolor. Premiären är den 3 oktober i Umeå och till våren är tanken att föreställningen ska turnera i landet.

Fakta: 

Fler dramatiseringar av Strömquist och Granér

En rad teatrar har utgått ifrån Sara Granér och Liv Strömquists material i sina föreställningar.

Malmö stadsteater – Prins Charles känsla, 2011

Teater Tamauer, Göteborg – Whatever love means, 2011

Unga dramaten, Stockholm – Liv Strömquist tänker på dig, 2014

Södra teatern, Stockholm – Vårens nyckelord är ångvält (Nina Hemmingsson, Sara Granér och Nanna Johansson), 2012.

Rekommenderade artiklar

Kul kritik av kapitalism

Recension

Ursäkta, skulle ni kunna svälta lite tystare är en briljant föreställning av Liv Strömquist och Sara Granér.

© 2018 Landets Fria