Filmturné ska lyfta hbtq-frågor | Landets Fria
  • Cinema queers och Rättbuss sommarsatsning började med två fullspäckade dagar redan i samband med EU-valet på Bio rio, Barbro och Cykopen i Stockholm.
  • Melissa Lindgren och Oscar Eriksson driver Cinema queer tillsammans.
Landets Fria

Filmturné ska lyfta hbtq-frågor

Melissa Lindgren är en av arrangörerna till Cinema queer international film festival on tour, en queerturné inför riksdagsvalet med start i Almedalen den 2 juli.

Varför gör ni den här turnén?

– Vi tycker att hbtq-frågor ofta kommer i skymundan i valdebatten och bevakningen i media. Därför tar vi saken i egna händer, ger oss ut i Sverige och lyfter frågorna på ett alternativt sätt. Det finns så klart många frågor som behöver lyftas, men vi fokuserar på hbtq-familjer, rättigheter för hbtq-flyktingar och asylsökande i Sverige, transpersoners rättigheter samt hur hbtq-rörelsen ser ut utanför storstäder och i minoritetsgrupper.

Vad händer under turnén?

– Vanligtvis är vi en filmfestival och därför har vi film som utgångspunkt för diskussioner. Sammanlagt besöker vi tio städer: Visby, Karlskrona, Malmö, Göteborg, Karlstad, Falun, Sundsvall, Umeå, Luleå och Kiruna. Programmet blir väldigt olika beroende på vilken stad det handlar om och vilka vi samarbetar med på plats. I Kiruna och Luleå visar vi till exempel queerfilm om och av samer.

Vilka filmer kommer att visas?

God loves Uganda, en dokumentär om hbtq-rörelsen i Uganda; Two mothers, om ett lesbiskt par som försöker att skaffa barn tillsammans; ett kortfilmsprogram om och av transpersoner; Du ska nog se att det går över; Harvest, Priscilla – öknens drottning samt Väninnor. En väldigt rolig grej som vi är stolta över är ett specialkomponerat barnfilmsprogram med normkritisk film i alla städer. Det blir också queer konstfilm och en Lisa Tulin-retrospektiv.

Fakta: 

Läs mer om varje stopp på www.cinemaqueer.se.

Rekommenderade artiklar

© 2018 Landets Fria