”Jag har varit bekväm och tagit bilen” | Landets Fria
Landets Fria

”Jag har varit bekväm och tagit bilen”

Cecilia Flygare bytte bilen mot bussen, men vill trots det stänga ner sin busshållplats på grund av säkerhetsrisken.

En av de 37 deltagarna i förra årets upplaga av Pendla grönt är Cecilia Flygare som bor i Hammarö, fyra kilometer utanför Karlstad. Nu åker hon buss till jobbet för det mesta, men så såg det inte ut för ett år sedan.

– Jag tog bilen i princip varje dag, förutom lite cykling mellan maj och september.

På sitt jobb, där hon arbetar med trafikfrågor, fick de anställda fylla i ett formulär hur deras resor till och från arbetsplatsen såg ut. Cecilia Flygare säger att hon fick en påminnelse om att hon behövde förändra sina resvanor och när Pendla grönt skulle dra igång i samma veva hoppade hon på.

– Jag har varit bekväm och tagit bilen, det har känts som en stor frihet och att ta bussen verkade krångligt. Men jag blev mycket lättare omvänd än vad jag trodde.

Däremot är bilen fortfarande använd och behövd, menar Cecilia Flygare.

– Jag skulle inte vilja vara utan, jag behöver den när jag ska göra ärenden efter jobbet, skjutsa någon eller åka och träna.

Bussförbindelserna mellan Hammarö och Karlstad är bra och bussresan tar bara omkring sju minuter. Det tar ungefär lika lång tid att ta bussen som bilen. Andra i pendlingsprojektet har inte haft lika smidiga resvägar. Det har Cecilia Flygare hört om när deltagarna hade sina träffar.

– Många som bor utanför tätorten har dåliga förbindelser, det är särskilt i bytena som det blir problem.

För Cecilia Flygares del är det största hindret att ta sig över en starkt trafikerad 90-väg för att komma till sin busshållplats.

– Jag har faktiskt föreslagit att de ska dra in den tills det finns en annan lösning, för som det ser ut nu är det bara en tidsfråga innan någon blir påkörd.

Fakta: 

Vintercykling

I höstas genomfördes även ett projekt för att öka cyklingen vintertid. Cecilia Flygare var en av deltagarna. ”Jag skaffade dubbdäck, man får lära sig att klä sig, inte cykla så fort och ha med ombyte. Det gick bra, men det är för dåligt sandat och plogat på cykelbanorna.”

Rekommenderade artiklar

197 miljoner till landsbygden

Regeringen nya Hela Sverige-satsning ska ge fler gröna jobb, servicekontor på små orter och bättre internetuppkoppling.

© 2018 Landets Fria