Få djurskyddskontroller av minkarna i Blekinge | Landets Fria
  • En minkfarm på Listerlandet där den högsta koncentrationen av pälsdjursuppfödningar finns.
Landets Fria

Få djurskyddskontroller av minkarna i Blekinge

I Blekinge län finns flest minkfarmer, men där gjordes lägst andel djurskyddsinspektioner förra året – endast två farmer kontrollerades. Omkring fem farmer har inte inspekterats på fem år.

Av tradition är Listerlandet, en halvö sydväst om Sölvesborg, Sveriges mest pälsfarmstäta område. I hela Blekinge län finns nära 40 av landets omkring 70 minkfarmer. Länsstyrelsen hade förra året planerat att inspektera tio av dessa farmer.

– Tanken var att vi nu skulle hinna med de sista farmerna som inte kontrollerats sedan djurskyddet gick över från kommunerna 2009. Men nu blev det inte så eftersom en av mina kollegor i början av hösten blev sjukskriven, säger Ragnar Widerberg, djurskyddshandläggare i Blekinge.

Hur många är de som inte kontrollerats sedan före 2009?

– Det är runt fem som vi inte har hunnit med.

Vad är din bedömning av den här situationen?

– Det finns ju en förklaring till varför det blev så här. En kollega blev sjuk och vid årsskiftet fick vi en vikarie. Nu räknar vi med att besöka de resterande farmerna under 2014.

Ingrid Lovén är länsråd och avdelningschef för rätts- och djurskydd på Länsstyrelsen i Blekinge.

Varför satte ni inte in en vikarie tidigare?

– Vår ekonomi tillåter inte att vi tar in någon vikarie när vi inte vet hur lång vakansen blir. Att anställa någon ny tar också tid, men nu har vi en person som vikarierar tillsvidare.

I Blekinge hade tio kontroller planerats under 2013. Endast två genomfördes, 2012 var antalet 11. I Västra Götalands län som är det näst största minkfarmslänet med 14 farmer gjordes tio kontroller 2013, fyra under 2012.

Är det rimligt att det bara görs två kontroller på ett helt år?

– Visst är det för lite, men effekten av de uteblivna kontrollerna kan vi inte svara på innan vi varit ute på farmerna, säger Ingrid Lovén.

Länsstyrelsen har under 2013 besökt ytterligare 11 farmer för att inspektera byggnader och burar utifrån de tillstånd som finns.

Men det är inte regelrätta djurskyddskontroller?

– Nej precis, men inspektören har givetvis tittat på hur djuren har det och skulle det ha funnits något att anmärka på så hade det anmälts till djurskyddet. Men inspektören har inte hittat något, säger Ingrid Lovén.

I Sverige har det under 2013 gjorts totalt 27 kontroller av pälsdjursfarmer. Det visar Jordbruksverkets samlade statistik. Eftersom det finns två chinchillauppfödningar som producerar päls i Sverige kan någon vara en kontroll hos dessa, men i princip gäller alla mink.

Resultatet av årets kontroller har ännu inte analyserats och Jordbruksverkets djurskyddschef Helena Kättström vill därför inte kommentera uppgiften om endast två kontroller i Blekinge. Det finns inga regler för hur ofta en farm ska kontrolleras.

– Men vi jobbar tillsammans med länsstyrelserna för att frigöra tid till planerade kontroller så att inte allt läggs på akuta insatser, säger Helena Kättström.

Rekommenderade artiklar

© 2018 Landets Fria