”Människor är väldigt generösa på julen” | Landets Fria
  • I dag har Frälsningsarméns verksamhet utökats från akuta insatser till att även hjälpa människor med att ta kontakt med olika myndigheter samt med pappersarbete och juridiska frågor. Något som beror på ett hårdare politiskt klimat och försvårar de akuta hjälpinsatserna, enligt Carolina Nilsson.
  • I framtiden skulle Carolina Nilsson gärna vilja att Frälsningsarmén i större utsträckning kan erbjuda jobb och arbetspraktik till utsatta.
  • Frälsningsarméns sociala center är en öppen mötesplats riktad till människor som lever i hemlöshet eller missbruk, de med psykiatrisk problematik, ekonomiskt utsatta och de som bara behöver komma bort ifrån sin ensamhet en stund.
  • Carolina Nilsson tycker att Stockholms stads tak-över-huvudet-garantin är en bra idé, men hon tycker också att det är problematisk när hjälpen oftast stannar där.
Landets Fria

”Människor är väldigt generösa på julen”

En samtidspolitik som inte inkluderar alla blir extra tydlig under en högtid som gått mer mot konsumtion än mot sitt originalbudskap. Frälsningsarméns arbete med matutdelning, julgryta och sociala center blir särskilt viktigt under julen.

Frälsningsarmén är en kristen kyrka som agerar där det behövs och engagerar sig för dem som står utanför samhällsskiktet på ett eller annat sätt. Kyrkan är verksam i 124 länder, har över en miljon medlemmar och är känd världen över för sitt starka sociala hjälparbete och sin säregna uniform.

Anna-Lena Paulsson, pastor i Söderkåren på Hornsgatan i Stockholm, tänder ljus och småpratar. Det märks att hon är van vid nya människor. Hon har ett vänligt ansikte och konversationen kräver ingen startsträcka. Vi hinner knappt sätta igång mobiltelefonens inspelningsfunktion innan hon börjar berätta.

– Vi har sedan långt bak i historien haft någonting som vi kallar för julgrytan. Då vi står ute vid affärer och köpcentrum och sådant, ja ni såg den här precis innanför dörren när ni kom in.

I hallen där hon tog emot oss står en stor trefot med en gryta hängande.

– På julen är det för familjer som behöver en extra slant, hemlösa och så. Människor är väldigt generösa på julen också och ger verkligen till de här grytorna.

Anna-Lena berättar att det är en markant skillnad i engagemang kring jul, både vad gäller volontärarbete och att folk skänker pengar. Hon tänker efter lite innan hon fortsätter.

– Vi har ju inte bara socialt arbete på julen, utan det pågår hela året. Men på julen är det än större, alla vill ha en mysig jul. Man vill kunna köpa julklappar till sina barn och till sina nära. Så är det.

– För pengarna vi får in under julen har vi matutdelning till exempel. På vissa platser är det färdigköpta matpåsar som man får komma och hämta, där man har typiska julmatsgrejer med vörtbröd och risgryn, sill och skinka. På andra ställen får man presentkort. Vi försäkrar oss naturligtvis om att man inte kan köpa vad som helst med presentkorten.

Hon berättar vidare att man varken kan köpa tobak eller alkohol, utan pengarna från julgrytan går till mat. Det är till för de hemlösa, studenten eller småbarnsfamiljen som inte får ihop ekonomin.

Ett par kvarter bort ligger Frälsningsarméns sociala center. En öppen mötesplats riktad till människor som lever i hemlöshet eller missbruk, de med psykiatrisk problematik, ekonomiskt utsatta och de som bara behöver komma bort ifrån sin ensamhet en stund. Vi får träffa Carolina Nilsson, socionom i grunden och sedan 2010 föreståndare för centret. Hon trycker direkt på den ömma punkten i vår samtids samvete.

– Nu är jag jätteelak men ibland undrar jag om människor vill bre smörgåsar för sin egen skull, för att vara goda, eller om de gör det för att möta någon annans behov.

Carolina bjuder på starkt kaffe i ljusgröna koppar. Vi sitter på hennes kontor och diskuterar allt ifrån volontärarbete till romska tiggare och EU. Hon är driven men en viss frustration skiner igenom.

– Trycket är konstant för oss, det är klart att det är tufft på vintern, men man är hemlös på sommaren också. På våren med, det är kallt i mars också. Det är bra att vi har julen när folk tänker på de som inte har så mycket, men det hade varit roligt om någon ville skicka in lite gåvor under påsken också.

Politiskt har det skett en förändring, något som både Anna-Lena och Carolina säger märks tydligt där de jobbar. Indragna glasögonbidrag till barn och en ökad byråkrati inom bland annat missbruksvården och socialtjänsten ökar arbetsbördan på både kyrkor och samfund. Carolina berättar om hur trycket hårdnat på individen, både vad gäller att passa tider och att få in olika papper i tid.

– Du och jag tycker också att det är skitjobbigt när vi ska få ihop tjugo papper och måste springa till banken och betala 60 spänn för att få ut kontoutdrag för tre månader tillbaka. Hinner man inte lämna in pappren i tid är det inte tre månader längre, för då är papperseländet för gammalt. Sitter du då med adhd, en psykiatrisk åkomma, missbruk eller bara lever i oordnade förhållanden så är det näst intill omöjligt. Du måste nästan veta vad du ska använda för juridiska termer för att kunna få hjälp. Så det har hårdnat.

Historien om Frälsningsarmén började med en man som hette William Booth. En man med medkänsla för de som gått förlorade i alkoholmissbruk och för dem utan tak över huvudet. Från början fanns inte tanken på att han skulle starta en församling, utan det kom av sig själv när den sociala orättvisan bland annat gjorde att dessa människor inte var välkomna ens i kyrkan. Hans kärlek till Gud och hans sociala hjälparbete ledde då till att han startade en församling där de fick vara. Frälsningsarmén blev till en kyrka där alla skulle vara välkomna, men som särskilt värnade för de socialt utsatta, något som fortsätter än i dag.

Social utsatthet är tidlöst. Något som Carolina tydliggör när hon berättar om problematiken kring tak-över-huvudet-garantin som Stockholms stad instiftat. Den innebär att alla hemlösa i Stockholm åtminstone har rätt till tak över huvudet. Hon tycker att det är en bra idé, men hon tycker också att det är problematisk när hjälpen oftast stannar där. Hon menar att människor behöver hjälp med mer än bara någonstans att sova om natten. Hemlösheten flyttas istället till institutioner och man döljer det egentliga behovet genom att se till att täcka basen för dessa människor, så som mat och kläder, säger Carolina och trycker åter igen på en samtidsegoism. Garantin tycks vara en lösning som lättar på det samhälleliga samvetet för en stund.

Hon fortsätter att berätta om hur ett hårdare politiskt klimat även påverkar Frälsningsarméns organisations funktion. Hur den tvingats expandera till att inte bara lösa situationer som mat för dagen eller akutinsatser över lag. I dag har verksamheten utökats till att även hjälpa människor med att ta kontakt med olika myndigheter samt med pappersarbete och juridiska frågor. Något som försvårar de akuta hjälpinsatserna.

Vilka förändringar skulle du vilja se?

– Jag skulle vilja se jättemånga förändringar! Jag skulle vilja se att det finns möjligheter att ge människor jobb, och en arbetspraktik i högre grad. Stockholms stad har i samarbete med Stadsmissionen startat något som heter Bostad först, vilket är en jättebra chans för människor att komma in i samhället.

Carolina är självreflektiv å Frälsningsarméns vägnar. Hon pratar om att man skulle kunna anpassa hjälpen på plats där den behövs. Hon kommer in på de romer som tigger och fortsätter med att fundera högt kring om man inte borde starta projekt i deras hemländer för att försöka hjälpa dem på plats istället. Något som skulle kunna leda till jobb eller utbildning, funderar hon.

– Vi inom Frälsningsarmén kan ge väldigt mycket, vi har våra församlingar och massor med verksamhet som pågår. Det kanske inte passar alla, men det passar någon. Via Myrorna och våra kårer har vi möjlighet att ge arbetsträning. Vi kan täcka ganska mycket men vi måste tänka annorlunda.

Med det ger hon en avslutande fundering kring hur man kan förändra.

– Vad är det de egentligen behöver? Vad vill de? Och hur kommer vi dit? Det är sådana frågor som jag tror att alla som arbetar inom det här området behöver jobba med.

Annons

Rekommenderade artiklar

Romsk värme i vintertid

Livsviktigt

I Filadelfiakyrkan i Spånga står församlingens sociala arbete i fokus snarare än julhysterin.

© 2017 Landets Fria